Jód je pro naše zdraví velice důležitý, podle výživových odborníků ale trpí většina obyvatel Evropy jeho značným nedostatkem, české země příliš nevyjímaje. Co s tím?
Přitom by stačilo spořádat dvě porce mořských ryb nebo konzervu sardinek týdně, ale většina lidí si zřejmě myslí, že postačuje občas ochutit jídlo mořskou solí s jódem, což je samozřejmě tragický omyl. Mořská sůl samozřejmě jistou míru jódu obsahuje, ale mořských rybám nebo řasám nebo poctivému mléku se nemůže vyrovnat.
v České republice se alespoň částečně (dle mínění Světové zdravotnické organizace) podařilo problém s jódovým deficitem vyřešit. Přesto jsou ale některé kritické skupiny obyvatel, zejména těhotné a kojící ženy nebo malé děti, u kterých je nedostatek jódu stále závažným problémem. Přitom nedostatek jódu způsobuje nejen zvětšením štítné žlázy, ale i mnohem větší únavou než obvykle, slabší krátkodobou pamětí a sklonem k depresivním stavům. U malých dětí se pak zpomalí duševní vývoj a fyzický růst, ženám může způsobit nedostatek jódu v potravě například i rakovinu prsu.
Kolik jódu je vlastně třeba?
Ideální příjem jódu u dospělého člověka je asi 150 mikrogramů denně, těhotná či kojící žena potřebuje takřka dvojnásobek této dávky. V případě, že máte problém se štítnou žlázou dědičně uvnitř rodiny nebo máte podezření, že tímto onemocněním trpíte, nechte si dát štítnou žlázu vyšetřit a poraďte se s lékařem co a jak dále dělat.
Zvětšení štítné žlázy může vzniknout i díky autoimunitním onemocněním, astmatu nebo nejrůznějším alergiím. Štítná žláza může fungovat bez přísunu jódu i několik měsíců, protože má obvykle značné zásoby, po zhruba roce nedostatku se ale začne pomalu zvětšovat.

Nejvíce jódu obsahuje aljašská treska, která je ale těžko dostupná na českém trhu. Chybu ale neuděláme ani konzumací středomořských ryb, u kterých je ale třeba dávat pozor na koncentraci těžkých kovů, vydatné porce jódu pak obsahují i některé druhy typicky českých hub, jako je například hřib. Podle soudobé české státní normy musí jeden kilogram soli obsahovat alespoň 27 miligramů jódu, což v přepočtu vlastně lidskému organismu dostačuje, pokud užije řádově několik gramů soli denně.
Ideální z hlediska výskytu jódu jsou mimochodem i asijské mořské řasy, ale pozor – jódu nesmí být ani nadbytek, neb i to poškozuje lidské zdraví, byť je to jen naprosto okrajový problém v souvislosti s jeho nedostatkem.