Důvodů, proč jíst rajčata, je mnoho. Mají totiž mnoho blahodárných účinků na naše zdraví, obsahují spoustu prospěšných látek – lykopeny, karoteny, niacin, biotin, draslík, kyselinu listovou, zinek a další pro naše tělo užitečné látky a prvky. Jsou také vhodné prevencí i proti vzniku rakoviny, neboť obsahují velmi prospěšné antioxidanty pro tělo, podobně jako například kakao či káva, ale tam jsou zase jiné. Také podporují krvetvorbu a posilují celkově imunitu. Rajče je zkrátka zeleninový poklad, podobně jako například černý rybíz mezi ovocem. Samozřejmě nejlepší jsou vždy čerstvá, jen tak nakrájená na plátky. Ale často sáhneme po kečupu v domnění, že děláme něco pro zdraví. Bohužel, nikoli, až na výjimky skutečně kvalitních BIO kečupů. Protlak je sice lepší, ale i i něj narazíme na další látky. Zkuste poznat něco daleko lepšího než kečup – passata di pomodoro a pomodori secchi (sušená rajčata). Určitě uděláme pro zdraví daleko lépe a passata má mnohoúčelové použití v kuchyni.

Kečup nemá mnohdy s rajčaty příliš společného, převládají barviva a konzervanty
Kečup – snad každý jej zná a mnoho lidí ho používá, například do těstovin. Myslíte si, že když přidáte do těstovin kečup, udělali jste skutečně italskou pochoutku? Ani omylem! Kečup v Itálii tak jak ho známe my se prostě nepoužívá, je to jen jakási náhražka. Italové používají tzv. sugo, což je hutná omáčka, obvykle s převládajícím rajčatovým základem. Kečup však můžeme nahradit něčím ještě jednodušším – passata di pomodoro neboli pasírovaná rajčata.
Zatímco kečup je chápán v podstatě jako ochucovadlo, jehož složením je rajčatový protlak, koření a spoustu dalšího. Kečup sice má v základu rajčata, ale zvláště levné kečupy obsahují kromě protlaku a koření spoustu dalších látek, jako různé konzervanty, barviva a modifikovaný škrob. Navíc často jsou v kečupu nebezpečné mykotoxiny. U kečupu se musíme řádně dívat na složení, abychom vybrali správně.
způsob použití rajčat | obsah rajčat, bez konzervantů a barviv |
čerstvá | 100 %, čistě přírodní |
sušená (secchi) | 100 %, sušení na slunci, čistě přírodní |
passata (pyré) | až 99,5 %, zbytek sůl, žádné další složky |
kečup | často méně než 50 %, barviva, mykotoxiny |
protlak | až 80 %, jak kdy, někdy podobné kečupům |
Tab. Použití rajčat a obsah rajčat v produktu
Pasírovaná rajčata, passata di pomodoro neboli rajčatové pyré je až 99,5 % rajčat, zbytek je špetka soli
Složení passaty je podstatně jednodušší, jedná se totiž o pasírovaná rajčata a maximálně je přidána špetka soli. Nic více. Proto je také passata mnohem zdravější a obsahuje skutečně pravá rajčata, jejichž podíl je až 99,5 %, zbytek je právě sůl. U nás se setkáte také s názvem rajčatové pyré.
Passatu zkuste do těstovin, s ovesnými vločkami, vykouzlit se dá s ní spoustu skvělých jídel
Použití passaty je velmi bohaté, nejenže může skvěle a zdravě nahradit kečup v těstovinách, můžeme pyré udělat například s ovesnými vločkami a to je teprve zdravá bašta. Passatu můžeme přidat i k zahuštění, do omáčky či zakápnutí do salátu. Nebojte se experimentovat, passata je čistá chuť rajčat a můžeme do ní přidat například také trochu bylinek. Jeden z mých oblíbených pokrmů jsou těstoviny, passata, trochu směsi bylinek, sojové kostky a posypané parmezánem. Passata má velmi široké použití. A můžete samozřejmě přidat i plátky čerstvých rajčat.
Pomodori secchi – rajčata, která rostou a suší se na slunci, konzervantem je pouze slunce
Další možností je použít pomodori secchi neboli sušená rajčata. Opět se jedná o čistá rajčata, nic více v tom není. Představte si ty keříky rajčat, jak krásně zrají a červenají se na slunci a po té se takto přirozenou cestou na slunci usuší. Žádná chemie a konzervanty. Sušení je nejstarší a zcela přírodní metoda konzervace. Pomodori secchi koupíte úplně stejně běžně jako passatu. Můžete s nimi doplnit jídlo v době, kdy čerstvá rajčata nejsou nebo prostě chcete zkusit něco jiného.
Sami vidíte, že bez kečupu se zcela obejdeme a lze jej nahradit mnohem zdravější variantou passaty, čerstvými rajčaty, případně těmi sušenými. Zapomeňte na kečupy, které často s rajčaty nemají příliš společného a vychutnejte si rajčata ve zdravější a chutnější podobě.