Zakazovat dětem kávu? Je to přežitek, dívejme se na kávu jako na přírodní produkt, kterým skutečně je

„Jsi ještě malý/á, kávu nemůžeš!“ Tuhletu větu mnohdy dítě slyšelo v různých obměnách, pokud chtělo ochutnat, co že to tak krásně voní a co si my dospělí dopřáváme. Ale je vůbec tento zákaz na místě? Proč vlastně dětem kávu zakazujeme? Často ani přesně nevíme, proč ji dětem zakazujeme, je to jaksi automaticky, vlastně je to jakési dogma. Zakazujeme ji dětem kvůli kofeinu a vůbec obecně škodlivosti. Ale kde je pravda? Zákaz je zbytečný, vnímejme kávu jako přírodu, pro děti jsou daleko horší a škodlivější věci. Navíc káva podobně jako kakao, obsahuje užitečné antioxidanty pro tělo. A navíc káva tak pěkně voní…

Dopřejte dítěti raději šálek kvalitní kávy než pochybný hamburger s umělou limonádou

Uvědomme si však jednu podstatnou věc – káva je pouze čistý přírodní produkt, nic více. Dětské zdraví ohrožujeme daleko více různými nekvalitními potraviny, přeslazenými colovými nápoji, nezdravým tučným jídlem a mnohým dalším. Káva je naprosto neškodná, ryze přírodní věc. Proč ji zakazovat? Není v podstatě žádný důvod, zakazování kávy dětem je jen jakási utkvělá představa a myšlenka o „škodlivosti“ kávy. Dopřát dítěti kvalitní kávy, nepříliš silnou a bez cukru není v podstatě nijak špatné, daleko hůře uděláme, dopřejeme-li mu pochybný hamburger ze stánku a nějakou umělou oslazenou limonádu či bonbony.

Kávu mohou pít i malé děti, věkové omezení se na tento nápoj rozhodně neklade!

Kávu mohou pít i malé děti, věkové omezení se na tento nápoj rozhodně neklade!

Pochybné sáčky „3 in1“ kávu nenahrazují, instantní káva světlejší barvy je lepší

Samozřejmě, nebavím se o různých variacích „3 in 1“ rozpustných kávách v sáčcích. Tyto výrobky nemají často s kávou mnoho společného, jde o směs cukru, sladidla, malého množství rozpustné kávy (je-li vůbec) a dalších látek, případně nějaké umělé smetany coby mléko. To si radši udělejme kvalitnější variantu z rozpustné kávy čisté a zalité mlékem. Vždyť rozpustná káva je také jen káva, vyrobeny dvěma různými technologiemi. Lepší rozpustnou kávu poznáme podle světlejších granulek, což často lidi mate, že ty tmavé jsou lepší. Tyto světlé granulky se vyrábí procesem vymražování. Sáčkům „x in 1“ bychom se měli vyhnout pokud možno i my sami, natož děti. Pokud děti mají rádi jemnější chuť například bílé kávy, zkusme s rozpustnou kávou vyrobit domácí latté či frapé s minimem cukru.

I čaj obsahuje kofein a dětem ho děláme běžně

Zakazovat v přiměřeném množství kávu je nesmysl. Nikdo netvrdí, že by dítě mělo hltat 5 šálků denně silné kávy s cukrem, ale v přiměřeném množství a pokud možno bez cukru…proč ne? Argumentace kofeinem není na místě, neboť kofein obsahuje i čaj a zvlášť černý ho obsahuje i více než průměrný šálek kvalitní kávy. A kofein dokáže povzbudit a podpořit soustředění. Samozřejmě to samé nejrůznější colové nápoje. Je třeba si uvědomit, že pro děti jsou daleko škodlivější věci, než káva, která je dotekem přírody a neobsahuje nic špatného, je to pořád jen káva. Ale sobě a i případně dětem dopřejme kvalitní šálek, nikoli slazené směsi, které kávu zdaleka nenahrazují. Ale šálek kvalitní kávy skutečně neuškodí, zakazování je jen přežitek.

ADD YOUR COMMENT