Středomořská kuchyně lehká a čerstvá, Balkán a německá jídla bez chemie

Říká se, že středomořská a balkánská kuchyně patří k jedněm z nejzdravějších vůbec. Je tomu skutečně tak? Podívejme se blíže na kouzlo kuchyně jihoevropských států a na Balkán. Na konci článku se také podíváme, jak je to s vyhlášenou německou kvalitou potravin. A především zde platí jedno – jíme pomalu a jídlo si vychutnáváme, ideálně za doprovodu dobrého vína.

Čerstvost, rafinovanost, lehkost a vychutnání si jídla – to jsou základy středomořské kuchyně

Kuchyně jižních států, tedy italská, francouzská, španělská, portugalská, apod. mají společné dva znaky – čerstvost a lehkost. Skutečně na rozdíl od naší kuchyně a příbuzné slovenské či maďarské, jsou tyto kuchyně středomoří jiné. Sází se zde na lehkost a čerstvost a také kvalitu potravin. Souvisí to také s jinou mentalitou, lidé si jídlo více vychutnávají, je to pro ně příležitost společného setkání a užívání si dobrého jídla. Už jen proto více chtějí kvalitu. Tyto kuchyně se vyznačují hojným používáním všeho čerstvého – ovoce, zelenina, mořské plody či sýry. Jídla jsou obvykle daleko lehčí než naše klasika jako svíčková či vepřo-knedlo-zelo. Sází na těstoviny, sýry, bylinky, olivy a olivový olej, čerstvou zeleninu, kvalitní uzeniny a mnoho dalšího. Výsledkem bývají rafinovaná jídla z několika surovin a je zároveň lehké. Kouzlo tamní kuchyně spočívá v umění použít jen několik kvalitních surovin, klidně třeba jen 3 a vykouzlit opravdovou pochoutku. Velmi často se používají olivy a olivový olej, už jen to dává jídlům mnoho prospěšných látek. Jídla jsou obecně pestrá i na pohled a přitom lehká.

Nejen kvalitní těstoviny ze semoliny (pasta di semola di grano duro), například lasagne, jsou základem italské kuchyně

Nejen kvalitní těstoviny ze semoliny (pasta di semola di grano duro), například lasagne, jsou základem italské kuchyně

Balkán je podobný, vliv arabský a turecký s používáním medu a sladkého pečiva

Balkánská kuchyně je víceméně velmi podobná. Opět se sází na čerstvost, hojné užití oliv, olivového oleje, mořských plodů a dalších ingrediencí. Místy je však znát nádech arabské a turecké kuchyně, některá jídla jsou velmi sladká a používá se ve velké míře med. Jinak je balkánská kuchyně v podstatě na stejných principech jako středomořská – čerstvost, bylinky, sýry, mořské plody a vše z oliv. V obou kuchyních je též nedílnou součástí víno, které se popíjí k jídlu.

Německá kvalita jídla není jen slovo, i konzervy i hotovky jsou bez chemie, nejlevnější potraviny jsou opravdu tím, čím mají být

Stále častěji se objevuje názor – je to německé, tak je to kvalitní. Je tomu opravdu tak, jsou německá jídla „puncem kvality“? Ve velké míře můžeme prohlásit, že ano. Lidé stále nadávají, že je u nás vše nekvalitní, ale mohou si to sami. Většina lidí koupí to, co je ve slevě a co když je to v nějakém supermarketu o korunu levnější! A nezajímají se, z čeho výrobek skutečně je. Bohužel. Potom řetězce spoléhají na to, že prodají takřka cokoli. V Německu jsou nároky lidí trochu jiné a tomu odpovídá i stav. Slovo „qualität“ tedy kvalita tu má skutečně význam. I ten nejlevnější výrobek v supermarketu je tím, čím skutečně má být, tedy šunka je prostě šunkou, sýr je sýrem, atd. U nás se za nejlevnějšími výrobky skrývají různé náhražky a „éčka“, když ono je to levné. Neříkám, že vždy není cena prioritou, u něčeho se to dá tolerovat, ale zejména u mléčných a masných výrobků bych těm nejlacinějším moc nevěřil. I německá hotová jídla jsou kvalitní, v nich prakticky nikdy nenajdete žádné konzervanty a „éčka“.

Ja! Německá hotová jídla jsou v drtivé většině případů bez jakýchkoli konzervantů a náhražek, boloňská omáčka je skutečně chutná rajčatová s bylinkami.

Ja! Německá hotová jídla jsou v drtivé většině případů bez jakýchkoli konzervantů a náhražek, boloňská omáčka je skutečně chutná rajčatová s bylinkami.

Lidé se sami musí zajímat více o kvalitu, pak zmizí z regálů nekvalitní a šizené potraviny

Je pravdou, že u nás se kvalita hotových jídel lepší a mnohé polotovary a sušená jídla již také neobsahují glutamát, konzervanty a další chemii. Ale je to zatím tak napůl, opět platí, čím levnější, tím více chemie.

Zkrátka chutnost, lehkost a čerstvost středomořské a balkánské kuchyně je to, co ji dělá jednu z nejzdravějších na světě. Netvrdím, že vše u nás je špatně, máme také dobrá jídla, ale mnohdy jsou příliš tučná a těžká nebo udělaná z nekvalitních surovin. Nahrazování parmezánu za nejlevnější cihlu či prosciutto za šunkový salám není to nejlepší. Ale snažit se musíme sami, zajímat se o složení i o celkovou kvalitu…

 

 

ADD YOUR COMMENT