Středomořská kuchyně lehká a čerstvá, Balkán a německá jídla bez chemie
Říká se, že středomořská a balkánská kuchyně patří k jedněm z nejzdravějších vůbec. Je tomu skutečně tak? Podívejme se blíže na kouzlo kuchyně jihoevropských států a na Balkán. Na konci článku se také podíváme, jak je to s vyhlášenou německou kvalitou potravin. A především zde platí jedno – jíme pomalu a jídlo si vychutnáváme, ideálně za doprovodu dobrého vína.
Čerstvost, rafinovanost, lehkost a vychutnání si jídla – to jsou základy středomořské kuchyně
Kuchyně jižních států, tedy italská, francouzská, španělská, portugalská, apod. mají společné dva znaky – čerstvost a lehkost. Skutečně na rozdíl od naší kuchyně a příbuzné slovenské či maďarské, jsou tyto kuchyně středomoří jiné. Sází se zde na lehkost a čerstvost a také kvalitu potravin. Souvisí to také s jinou mentalitou, lidé si jídlo více vychutnávají, je to pro ně příležitost společného setkání a užívání si dobrého jídla. Už jen proto více chtějí kvalitu. Tyto kuchyně se vyznačují hojným používáním všeho čerstvého – ovoce, zelenina, mořské plody či sýry. Jídla jsou obvykle daleko lehčí než naše klasika jako svíčková či vepřo-knedlo-zelo. Sází na těstoviny, sýry, bylinky, olivy a olivový olej, čerstvou zeleninu, kvalitní uzeniny a mnoho dalšího. Výsledkem bývají rafinovaná jídla z několika surovin a je zároveň lehké. Kouzlo tamní kuchyně spočívá v umění použít jen několik kvalitních surovin, klidně třeba jen 3 a vykouzlit opravdovou pochoutku. Velmi často se používají olivy a olivový olej, už jen to dává jídlům mnoho prospěšných látek. Jídla jsou obecně pestrá i na pohled a přitom lehká.

Nejen kvalitní těstoviny ze semoliny (pasta di semola di grano duro), například lasagne, jsou základem italské kuchyně
Balkán je podobný, vliv arabský a turecký s používáním medu a sladkého pečiva
Balkánská kuchyně je víceméně velmi podobná. Opět se sází na čerstvost, hojné užití oliv, olivového oleje, mořských plodů a dalších ingrediencí. Místy je však znát nádech arabské a turecké kuchyně, některá jídla jsou velmi sladká a používá se ve velké míře med. Jinak je balkánská kuchyně v podstatě na stejných principech jako středomořská – čerstvost, bylinky, sýry, mořské plody a vše z oliv. V obou kuchyních je též nedílnou součástí víno, které se popíjí k jídlu.
Německá kvalita jídla není jen slovo, i konzervy i hotovky jsou bez chemie, nejlevnější potraviny jsou opravdu tím, čím mají být
Stále častěji se objevuje názor – je to německé, tak je to kvalitní. Je tomu opravdu tak, jsou německá jídla „puncem kvality“? Ve velké míře můžeme prohlásit, že ano. Lidé stále nadávají, že je u nás vše nekvalitní, ale mohou si to sami. Většina lidí koupí to, co je ve slevě a co když je to v nějakém supermarketu o korunu levnější! A nezajímají se, z čeho výrobek skutečně je. Bohužel. Potom řetězce spoléhají na to, že prodají takřka cokoli. V Německu jsou nároky lidí trochu jiné a tomu odpovídá i stav. Slovo „qualität“ tedy kvalita tu má skutečně význam. I ten nejlevnější výrobek v supermarketu je tím, čím skutečně má být, tedy šunka je prostě šunkou, sýr je sýrem, atd. U nás se za nejlevnějšími výrobky skrývají různé náhražky a „éčka“, když ono je to levné. Neříkám, že vždy není cena prioritou, u něčeho se to dá tolerovat, ale zejména u mléčných a masných výrobků bych těm nejlacinějším moc nevěřil. I německá hotová jídla jsou kvalitní, v nich prakticky nikdy nenajdete žádné konzervanty a „éčka“.

Ja! Německá hotová jídla jsou v drtivé většině případů bez jakýchkoli konzervantů a náhražek, boloňská omáčka je skutečně chutná rajčatová s bylinkami.
Lidé se sami musí zajímat více o kvalitu, pak zmizí z regálů nekvalitní a šizené potraviny
Je pravdou, že u nás se kvalita hotových jídel lepší a mnohé polotovary a sušená jídla již také neobsahují glutamát, konzervanty a další chemii. Ale je to zatím tak napůl, opět platí, čím levnější, tím více chemie.
Zkrátka chutnost, lehkost a čerstvost středomořské a balkánské kuchyně je to, co ji dělá jednu z nejzdravějších na světě. Netvrdím, že vše u nás je špatně, máme také dobrá jídla, ale mnohdy jsou příliš tučná a těžká nebo udělaná z nekvalitních surovin. Nahrazování parmezánu za nejlevnější cihlu či prosciutto za šunkový salám není to nejlepší. Ale snažit se musíme sami, zajímat se o složení i o celkovou kvalitu…