Nováček v tuzemské kuchyni – mořské řasy

V Asii to vědí už celá tisíciletí, Evropa to objevila teprve nedávno. Kaloricky nenáročnou a přitom možná až zázračně zdravou zeleninou jsou mořské řasy. Patnáctkrát více minerálních látek než obyčejná „česká“ zelenina, mají také omlazující a zkrášlující účinky, napomáhají při léčbě nejrůznějších nemocí. Řasy jsou opravdu velmi zajímavou potravinou…

Pokud vezmeme v potaz rostliny, tedy „zeleninu“ v našem slova smyslu, mají mořské řasy v této skupině prakticky největší množství výživových hodnot. Jejich kořeny se často nachází až sedm kilometrů pod mořem, tato půda je podle odborníků ještě úrodnější než špičková ukrajinská černozem. Pokud chceme nacházet řasy ve velkém, je ale třeba přiblížit se o něco více k hladině. Pro jejich správný růst je nezbytná fotosyntéza.

Složení fotosyntetického barviva je odvislé od množství světla. Tam, kde je ho dostatek, nalézáme zelené řasy (chlorophyta), červené řasy (rhodophyta) nacházíme třeba i 200 metrů pod hladinou.

Mořské řasy a asijská kuchyně, tahle dvě slovní spojení k sobě neodmyslitelně patří. V posledních letech ale řasy pronikají i do naší kuchyně...

Mořské řasy a asijská kuchyně, tahle dvě slovní spojení k sobě neodmyslitelně patří. V posledních letech ale řasy pronikají i do naší kuchyně…

Mořské řasy zlepšují průchodnost cév, ale umí dokonce i očistit tělo od toxických látek. Jejich významnou složkou je také jód a stopové prvky, které jsou pro člověka životně důležité. V mořských řasách také najdeme zdroj lehce stravitelných bílkovin. Řasy velmi ocení lidé s nadváhou, kteří chtějí zhubnout, tato potravina má totiž minimum kalorií a má dokonce schopnost rozpouštět tuky. Jsou také nápomocné při snižování množství škodlivého cholesterolu v cévách. Za pomoci řas lze předcházet i mnohým civilizačním chorobám.

Existuje hned několik druhů řas. Jednou z nejoblíbenějších je druh Hijiki, jenž má hnědou barvu (při sušení ovšem zčerná). V Japonsku se tradičně používá v polévkách a omáčkách, má vysoký obsah vápníku, železa a horčíku. Podle japonské tradice tato řasa pomáhá zvýšit obranyschopnost organismu.

Další oblíbenou řasou je Arame, která je k nalezení porůznu v Pacifiku. Zajímavostí je, že se musí celých sedm hodin vařit a pak ještě sušit na slunci. Při pravidelném pojídání této řasy snížíte nejen cholesterol a krevní tlak, ale pomůže si i od cévních a srdečních chorob obecně.

Kombu je řasa hojně rozšířená zejména při pobřeží Číny. Údajně pomáhá na problémy se štítnou žlázou, má také vysoký obsah kyseliny algináové, která působí jako skvělý čistič střev. Podle Číňanů také působí podobně jako gingko biloba, tedy zvýšuje vitalitu, dlouhověkost a dodává jasnou mysl.

ADD YOUR COMMENT