Náš podzimní ovocný zázrak a klasika – jablka čerstvá, ve štrúdlu i moštu

Jablka jsou u nás klasikou v zahrádkách i velkých sadech. Jedná se o nejpěstovanější a nejkonzumovanější ovoce u nás. A právě nyní, v čase podzimu ta nejskvělejší jablka projasní jabloně. Běžně rozlišujeme obvykle jen zelená a červená jablka, ale jablek máme desítky druhů a každé z nich má svou specifickou chuť, které využíváme v různých pokrmech. Jen se zakousněte do čerstvého jablka utrženého přímo ze stromu nebo si jablka vychutnejte v koláčích, zavařená či sušená. Jsou univerzální a nabízí mnoho variací jídelníčku. Je také velmi častou a zdravou svačinkou i pro děti jako školní svačina, v případě i v podobě přesnídávky. Obliba jablek v číslech hovoří za vše, Češi v průměru sní asi 25 kg jablek ročně.

Jedno jablko denně udrží Vaše stálé zdraví

Tak z ní jedna z babských rad a něco na tom opravdu je. Je totiž zásobárnou přírodních antioxidantů a k tomu obsahují i vysoký podíl vápníku, hořčíku, draslíku a hořčík. Všechny tyto látky jsou pro naše tělo důležité. Výzkumy také ukazují prospěšnost jablek pro trávení a díky vysokému obsahu pektinu se starají o vylučování škodlivých toxinů z těla. Samozřejmostí je přítomnost vitaminu C, který obsahuje snad každé ovoce. S přicházejícími podzimními a zimními chladnými dny tato zásobárna vitaminů přijde vhod a proto si jablka také uskladněme. Vykouzlí nám atmosféru slunných podzimních dní.

Chutnají i Vám?

Chutnají i Vám?

Zakousněte se nebo si jablka vychutnejte stokrát jinak, suché či tekuté

Jablko se jen tak neomrzí. Nejenže jej můžeme samozřejmě jíst jako čerstvé ovoce, ale s jablky se dají vymyslet nejrůznější pokrmy i nápoje. Kromě čerstvého jablka můžeme toto ovoce konzumovat jako sušené v podobě křížal, jablka můžeme použít do koláčů, muffinů, lze z nich dokonce udělat i špíz nebo čatní. Nesmíme opomenout ani českou klasiku jablečný štrúdl. Jablka můžeme mít také tekutá v podobě vitaminové bomby – jablečného moštu. Samozřejmě klasikou jsou také zavařená jablka v podobě kompotů. Pro příznivce něčeho ostřejšího tu je pak calvados. Zkrátka, na jablku si každý přijde na své. Nápadům se meze nekladou a jablko má opravdu spoustu využití v kuchyni a objevuje se i v müsli tyčinkách, jogurtech či čokoládě.

Zelená, červená, letní, zimní a spousta druhů, každé má své unikátní přednosti

Jablka nejsou jen zelená a červená, na trhu máme desítky druhů. Dle doby nejlepší konzumace je dělíme na letní, podzimní, zimní a pozdně zimní. V každé kategorii najdeme několik odrůd, například pozdně zimní Idared je ideální do štrúdlů, Gala a Gold Delicious jsou podzimní odrůdami nejlepší jako čerstvá či zelené Granny Smith jsou skvělá do muffinů. Mezi typicky české odrůdy patří Topaz, Rubín, Šampion či Rubinola. Jednoznačně však můžeme prakticky jakékoli jablko použít kamkoli, avšak každé má svá specifika, některé jsou sladší a některá si zase zachovávají náznaky kyselosti. Jablka jsou u nás nejpěstovanějším ovocem a ne nadarmo se říká o jablkách, že jsou národním českým pokladem.

Přední sadaři dbají na čistotu jablek, vždy čerstvá a přírodní chuť

To znamená, že se minimalizují chemické postřiky a vůbec jakékoli zásahy. Postřiky se neprování plošeně, ale pouze individuálně při výskytu škůdců. Většinou ta nejlepší jablka se rodí na stromech, o které se prakticky nemusí pečovat a jablka tak rostou zcela volně. Přesně tak, jak chutnají v zahrádkách. Jablka se díky rozvoji mrazírenských technologií prodávají po celý rok, nejlepší jsou však vždy ta čerstvá přímo ze stromu. Konzumujte je přímo, nebo si je uskladněte, zavařte, zapečte nebo usušte. Z jablek se dá vykouzlit mnoho, jsou králem našeho ovoce, naším ovocným pokladem.

ADD YOUR COMMENT