Kuskus – zázrak africké kuchyně, který dobyl svět

Malé žluté kuličky, které jsou vlastně těstovinou, dobyly poslední dobou svět a nejen v evropské kuchyni jsou oblíbené. Řeč je o kuskusu. Kuskus (cous-cous, arabsky كسكسي) je vlastně těstovinou. Jsou to maličké kuličky ze semoliny, tedy z tvrdé pšenice Triticum durum (semola di grano duro), ze které se vyrábí kvalitní italské těstoviny. Jedná se vlastně o spařenou obilovinu. Pšenice se zpracuje na krupici a poté na drobné kuličky. Ty se poté spaří a vysuší. A kuskus je na světě.

Z Maroka se rozšířil do celého světa díky rychlé přípravě, stačí jej zalít horkou vodou

Je spolu s cizrnou základem africké kuchyně a svůj původ má kuskus v Maroku, ale je rozšířen i v dalších arabských, resp. afrických zemí. Díky své jednoduchosti, rychlé přípravě a mnohostrannosti si našel cestu i do evropských kuchyní, Asie a po celém světě. Jeho hlavní výhodou oproti těstovinám je rychlá příprava – kuskus se nevaří, stačí jej zalít horkou vodou a nechat pod pokličkou 2 minuty. A je hotovo, kuskus nabude a můžeme experimentovat. Samotný kuskus je také zdravou, lehkou potravinou.

Kuskus je zázrakem v kuchyni – bez vaření, lehký a zdravý a dá se podávat na mnoho způsobů

Kuskus je zázrakem v kuchyni – bez vaření, lehký a zdravý a dá se podávat na mnoho způsobů

Kuskus má všestranné využití, jako příloha i hlavní jídlo s nesčetnými kombinacemi

Jeho využití je všestranné, můžeme jej podávat jako přílohu, ale i jako hlavní jídlo. Stačí přidat koření, sýr nebo maso, kuskus můžeme udělat i nasladko, lze jej podávat se zeleninou, rybou nebo prakticky čímkoli jiným. Možnosti jsou takřka neomezené. Jeho obliba tkví v rychlé přípravě bez vaření, stačí zalít vodou, nechat vsáknout, přidat koření a ingredience a jídlo je na světě. Pro lepší chuť doporučujeme přidat trochu másla či olivového oleje. Zajímavé použití má také jako zavářka do polévek.

Kuskus je lehký a zdravý, přírodní potravina z pšeničné krupice, objevte jeho všestrannost

Je zdravou potravinou a je pouze na nás, co z něj vykouzlíme za jídlo. Pokrmy s kuskusem mohou být lehké a zdravé, se spoustou zeleniny či sýrem nebo kvalitním masem. Kuskus je právem považován za zdravou a lehkou potravinu, která díky své všestrannosti otevírá široké možnosti použití. Uvařte si s kuskusem rychlá a zdravá jídla, budete jistě nadšeni jeho pestrým možnostem použití.

ADD YOUR COMMENT