Jaké mléko je pro naše zdraví nejlepší?

Kromě těch pár lidí, kteří trpí bohužel alergií na mléko, pije tento lahodný nápoj v menší či větší míře prakticky každý z nás. Jak si ale správně vybrat? Který druh mléka je našemu zdraví nejprospěšnější, trvanlivé nebo čerstvé?

V mléce najdeme tolik potřebný jód, ale i vitamíny od A do D, kvalitní bílkoviny a vápník pro naše kosti. Vybrat si můžeme z desítek značek a na českém trhu se objevují i velice kvalitní mléka ze zahraničí. Jednotlivé druhy prakticky dělí jen míra tuku (dáte si spíše nízkotučné nebo polotučné?) a způsob ošetření (preferujete čerstvé nebo trvanlivé?).

Přitom nízkotučné (0,5% tuku) a polotučné (1,5% tuku) dělí jen jeden gram tuku, chuťově jsou na tom úplně odlišně. Laicky řečeno, nízkotučné mléko je víc „vodovější“. Zbavení mléka smetany samozřejmě ale nezničí i potřebné živiny. Vápník, jód, ale i mnohé vitamíny (kromě vitamínu A a D) po odstředění zůstávají na svém místě. Existuje samozřejmě i mléko plnotučné, které pili tak rádi naši předkové nadojené přímo od svých krav. Ovšem pozor, má totiž 3,5% tuku a není tak zrovna nejvhodnější pro naši štíhlou linii. Připomeňme si, že naši předkové často tvrdě pracovali a potřebovali hutnější stravu, moderní vysedávání v kanceláři a občasné popoběhnutí pro nějaký důležitý papír nelze srovnávat s tvrdou rolnickou dřinou uplynulých generací. Takže s plnotučným mlékem opatrně, dávejme si jej třeba jen jako chuťovku do kávy.

Kromě těch, kteří mají alergii na laktosu, by měl mléko denně popíjet v zájmu svého zdraví každý z nás...

Kromě těch, kteří mají alergii na laktosu, by měl mléko denně popíjet v zájmu svého zdraví každý z nás…

 

Důležité je také, jak dlouho chceme mléko skladovat. Chceme čerstvé, které má skvělou chuť, ale měli bychom je spotřebovat během dvou nebo tří dnů nebo raději trvanlivé (pasterizované), které nám umožní skladovat je v ledničce klidně i čtvrt roku?

V moderní době můžeme využít i mléka z automatu, které je vzhledem ke své kvalitě velice výhodné. Ovšem pozor, pokud se chceme vyhnout případným zdravotním komplikacím, jako je třeba nepříjemný průjem, měli bychom před samotnou konzumací toto mléko převařit. Nacházejí se v něm totiž s největší pravděpodobností nebezpečné mikroorganismy.

Comments
  1. Marie

    Dobrý den, my nejraději kupujeme trvalivný, plnotučný Lactel, případně Madetu. Lactel je chutnější, ale už za něj u nás v Albertu chtěji 35 korun :( .

ADD YOUR COMMENT