Jak se postavit k hotovým a sáčkovým jídlům – dá se koupit i kvalitně bez chemie

Máme je ze svého jídelníčku zcela vyřadit či nikoli? Pravda je někde uprostřed, jak to obvykle bývá. Je jasné, že častou a pravidelnou konzumací hotových a zvláště instantních jídel svému organismu příliš neprospíváme, na druhou stranu už najdeme spoustu hotovek bez „éček“ a chemie. Zde skoro vždy platí – dražší je lepší. Nejlevnější výrobky privátních značek super/hypermarketů nebudou nikdy nic moc kvalitní. Alespoň u nás ne. Přitom náš život je „instantní“ stále více, máme nejrůznější instantní polévky, omáčky, jíšky, ochucovadla, ale také přílohy a spoustu dalšího. Je z čeho vybírat, jen musíme vědět a také vidět, co výrobek obsahuje.

Sáčková polévka je jedním ze zástupců instantního stravování, jsou však kvalitou různé

Dnes již se dá sehnat poměrně hodně hotových jídel, včetně polévek, hotových omáček a dalších výrobků, bez přídavku glutamátu a dalších chemických přísad. Naopak obsahují často mořskou sůl a sušenou zeleninu. Oblíbená jsou zejména hotová těstovinová jídla, ale i další polévky, přílohy a jiná hotová jídla. Mnohé polévky a omáčky jsou také tekuté nebo pastovité, obsahují tedy i vodu a „čerstvou“ zeleninu či další přísady. Avšak sušená zelenina je přírodní, zcela bez chemie.

U polévek rozlišujme polévky instantní a polévky na vaření. V podstatě jsou obě instantní, resp. hotové ze sáčku, avšak polévka na vaření zpravidla obsahuje kvalitnější složky včetně sušené zeleniny či dokonce kousky masa. Instantní je Rychlík do hrnečku, často ji tvoří jen nudle a nějaký prášek s „éčky“, zeleninu či jiné složky byste hledali nesnadno. Proto tak polévka vpravo na obrázku uvádí pouze „hovězí příchuť“, s masem opravdu nemá nic společného. Pamatujme však, že cokoli ze sáčku se nevyrovná poctivé domácí polévce s „pravými“ složkami, tedy čerstvou zeleninou a případně masem a pochopitelně bez chemie.

Je vydatná polévka XXXL těstovin opravdu vydatná a zasytí v porovnání s instantní nejlevnější Penny polévkou? Měla by být.

Je vydatná polévka XXXL těstovin opravdu vydatná a zasytí v porovnání s instantní nejlevnější Penny polévkou? Měla by být.

 

Hotové omáčky tekuté i sypké, mnohdy skutečně bez dochucovadel, konzervantů a další chemie

Kromě polévek tu máme různé omáčky, opět vyloženě instantní s nudlemi nebo hotové pokrmy v sáčku. Zde se situace lepší, mnohé z nich opravdu neobsahují glutamát a konzervanty. Omáčky můžeme mít sypké či tekuté, které obsahují hutnější omáčku, často se zeleninou či kousky masa. Sáčkové omáčky v prášku dnes již bývají kvalitnější.

Ochucovadla a bujony s glutamátem i bez něj a ve kvalitní tekuté formě

Samostatnou kapitolou jsou ochucovadla a bujony. Jejich kvalita se opět různí. Můžeme sehnat klasický masox, v němž je především sůl a glutamát, ale také kvalitní bujony se zeleninou nebo v tekuté formě. Stále více se však myslí také na omezení soli. A to nejen v instantních jídlech, ale například také v kořenících směsích. Celkově se instantní výrobky zlepšují, omezuje se chemie v hotových jídlech sypkých i tekutých. Pozor však na nejlevnější polévky a dochucovadla, tam bude glutamát, sůl a další éčka patrně hlavními složkami. Ale dá se koupit i poměrně kvalitní hotové jídlo, ovšem nezapomínejme stále, že nejlepší je vždy skutečně čerstvé. Sýrový prášek nenahradí sýr, sušená zelenina nenahradí tu čerstvou a sušené maso nenahradí poctivé kusy masa.

Žádné ochucovadlo či bujon nenahradí pravou chuť čerstvé zeleniny, jako například česneku...

Česnek Žádné ochucovadlo či bujon nenahradí pravou chuť čerstvé zeleniny, jako například česneku…

 

 

ADD YOUR COMMENT