I v dnešní době se dá jíst zcela bez chemie, bohužel ji potkáme i tam, kde bychom to dříve nečekali

Potravinářský svět je dnes plný nejrůznějších barviv, konzervantů, emulgátorů a dalších látek, které ne vždy mají přírodní původ. Zkrátka potraviny jsou dnes doslova protkané chemií. Ukažme si však, že i v dnešní době se dá jíst bez chemie nebo alespoň s opravdovým minimem. Představme si potraviny, kde chemie není, resp. z principu ani být nemůže a také je u nás zakázána. Patří sem zejména:

  • těstoviny, rýže, luštěniny, většinou i knedlík
  • cukr, sůl
  • čerstvá i sušená zelenina, bylinky
  • káva (včetně instantní), kakao
  • čerstvé ovoce
  • sója (granulky, kostky, nudličky)

 

Bohužel se dnes objevuje chemie i tam, kde bychom ji dříve vůbec nečekali, například u jogurtů, zmrzliny, čokolády, sirupů či a dokonce v pečivu a mnohých dalších výrobků. Dá se tedy bez chemie ještě vůbec jíst? Jistěže dá. Například při vaření dejme přednost soli a jednodruhovému koření před kořenícími směsi s aromaty, používejme více čerstvé zeleniny či sušené, více bylinek, sója a mnoho dalšího. I bez chemie se dá velmi pestře navařit, studená i teplá jídla.

Vařit můžeme pestře i zcela bez chemie, pořád je spoustu nechemických surovin

Vařit můžeme pestře i zcela bez chemie, pořád je spoustu nechemických surovin

Chemie bohužel i tam, kde by být neměla

Jak jsme naznačili, výskyt chemie je dnes i tam, kde by se vyskytovat vůbec neměla. Sestavme si tabulku, která ukazuje výrobky, které chemii neobsahují (zeleně), které by ji obsahovat neměly (oranžově) a které chemické přísady zcela jistě obsahují (červeně):

těstoviny, rýže, sója, luštěniny
čerstvé ovoce, zelenina, bylinky
sušená zelenina, sušené bylinky
káva, kakao, čaj
cukr, sůl, jednopruhové koření
uzeniny
mléčné výrobky (jogurty, sýry)
pečivo (zvláště mražené polotovary)
čokoláda, bonbony
cereální výrobky
čokoládové tyčinky, oplatky a další sladkosti
sáčkové polévky, sypké směsi na přípravu těst, jíšky
Instantní káva typu „x in 1“
Instantní polévky, ochucovadla a kořenící směsi

 

Základní otázkou tedy je, zda se dá bez chemie opravdu jíst. Dá, omezíme především vše hotové a instantní, radši si dáme práci s natrháním bylinek, případně koupíme sušené jednodruhové a přidáme sůl, než do jídla nasypat žluté ochucovadlo. Bohužel dnes najdeme chemii i tam, kde nemá co dělat, například v uzeninách, pečivu a sýrech. Při nákupu čtěme složení, zejména ty nejlacinější výrobky nejsou tím, za co se často vydávají a jejich vzhled i chuť je hnána chemií. I bez chemie můžeme navařit pestrá jídla, využijme přírody, používejme více zeleniny, luštěnin, bylinek a dalších přírodních ingrediencí. Avšak je pravdou, že i u hotových a instantních jídel se situace lepší a dá se koupit i bez chemie.

Někdy to však zcela bez chemie nejde, kupujeme uzeniny, mléčné výrobky, pečivo. Všude tam dnes může také být něco umělé, opět je třeba sledovat složení, které se může lišit. Obvykle o něco dražší výrobky jsou také kvalitnější, není to však univerzálním pravidlem.

Většinu chemie omezíme vyřazením všeho instantního a sladkostí si dopřávejme omezeně

Většinu chemie omezíme vyřazením všeho instantního a sladkostí si dopřávejme omezeně

Obejít se bez sladkostí? To zcela nemusíme, ale opět vybírejme. Raději si koupit kvalitní hořkou čokoládu než pochybnou pochoutku za 10 korun. Co se týče koření, raději nakoupíme jednodruhová koření a sůl a dostaneme stejného efektu bez glutamátu a dalších látek. Čokoládové tyčinky a bonbony dnes také skoro vždy nějakou tu nepřírodní látku obsahují, opět záleží na konkrétním výrobci. Vyřadíme pokud možno také různé slazené ovocné nápoje, které často s ovocem mají společnou akorát fotografii na obalu.

 

 

 

 

ADD YOUR COMMENT