Detoxikace: Jaké potraviny jsou nejvhodnější?

Detoxikace je metoda stará tisíce let, má za úkol zbavit tělo škodlivých látek, které našemu zdraví právě nesvědčí. Přírodní cestou se tak odplaví nežádoucí záležitosti a tělo doslova omládne. Jak tomu můžeme napomoci?

Artyčoky

Podle antických Římanů zázračná zelenina, holohlavým totiž prý měly narůst znovu vlasy a těhotné ženy, které pojídaly artyčok, měly s jistotou povít mužského potomka. Berme to však střízlivě, artyčoky jsou skvělé pro detoxikaci zejména jater, snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a působí pozitivně i na nejrůznější kožní problémy.

Asi nejlepším pomocníkem při detoxikaci je kromě ovoce a zeleniny i část bylinek...

Asi nejlepším pomocníkem při detoxikaci je kromě ovoce a zeleniny i část bylinek…

Řeřicha

Její rostlinky podporují trávení, proto se hodí jako příloha k těžkým jídlům. Řeřicha obsahuje až neuvěřitelně vysoké množství vitamínů C a působí jako prevence proti rakovině. Pomáhá s pročišťováním ledvin a močových cest. Pěstování je jednoduché, zakoupíme v marketu semínka, která dáme naklíčit na navlhčenou vatu a za týden můžeme při občasném zalití této improvizované zahrádky sklízet.

Čekanka

Jeden z nejsilnějších antioxidantů v rámci zeleniny, čekanka pomáhá očistit tělo od těžkých kovů (kadmium, rtuť, olovo) a ochraňuje cévy, čímž pomáhá předcházet infarktu. Čekanka je také velmi dobrá na léčbu nechutenství, podporuje totiž chuť k jídlu a má vliv na správnou činnost jater a ledvin. Pokud vezmeme čerstvou šťávu z kořene čekanky a vmasírujeme jí do pokožky hlavy, oddálíme plešatění. Kdysi byla v českých kuchyních velmi rozšířená, nyní se naštěstí znovu vrací do módy. Určitě není důvod ji nezkusit.

Kurkuma

Indické koření, které údajně částečně brání ukládání tuků. Působí protizánětlivě a má vliv na lesk pokožky. Ocenit lze i silné antioxidační účinky, kurkuma také podporuje mozkové kongitivní funkce.

Červená řepa

Přímo extrakt vlákniny, která je nezbytná pro správné zažívání. Řepa obsahuje i křemík, kyselinu listovou a další potřebné látky, pomáhá také při odkyselení organismu. Přitom jde o poměrně levnou záležitost, jen ta chuť není zrovna světová, že?

Švestka

Ať už sušená nebo čerstvá, pročišťuje střeva, zpevňuje cévy a určité látky obsažené v tomto ovoci dokonce likvidují rakovinné bujení už v zárodku. Švestka je zdrojem vitamínů A, C a E, je významná i díky obsahu draslíku nebo železa a jódu. Švestky také vzhledem k tomu, že obsahují až čtyři pětiny vody, pomáhají tělu zbavit se nadbytečné vody, stejně jako mnohé další potraviny snižují cholesterol a krevní tlak. Další využití? Léčba revmatismu nebo poruch metabolismu, ovšem pozor – obsahují vysoké množství přírodního cukru a tím pádem nejsou vhodné pro diabetiky.

ADD YOUR COMMENT