Dávejte si pozor, jak skladujete potraviny v lednici

Většina z nás žije v domnění, že po vybalení nákupu se o něj nadále nemusíme starat. Chyba lávky! Ačkoliv řada potravin skutečně nepotřebuje přílišnou péči, velké množství jich také rychle podléhá zkáze a je zbytečné, aby se nesprávným skladováním znehodnotilo ještě před tím, než ho sníme. Do této rizikové skupiny pak patří především potraviny umisťované do lednice, zejména jestliže postrádají kvalitní obal (například zelenina, sýry kupované na váhu a další čerstvé výrobky).

Každý ví, že v chladu se potraviny méně kazí. Teplota blížící se nule zpomalí aktivitu přirozeně se vyskytujících enzymů, takže jídlo vydrží déle. Ne ve všech částech lednice je však teplota stejná a proto se do každé části hodí jiné potraviny. Nezapomeňte lednici také pravidelně čistit, neboť v odlehlejších částech se snadno mohou ukrývat nánosy plísně.

Díky správnému uspořádání potravin v lednici lze prodloužit dobu jejich trvanlivost a navíc omezit spotřebu energie. Pokud budeme přesně znát umístění jednotlivých výrobků a jídel, omezíme navíc i zbytečné ohřívání v důsledku dlouhodobě otevřených dveří. Jak tedy na to? Ve většině modelů jsou zcela vespod přihrádky na zeleninu. To je zcela správně, neboť v těchto místech bývá největší chlad.

Sýry má každý rád, ale jak je správně skladovat?

Sýry má každý rád, ale jak je správně skladovat?

Zeleninu v žádném případě nenechávejte v igelitových sáčcích. A ačkoliv platí, že do lednice můžeme zavřít kdeco, existují druhy potravin, u kterých to je spíše na škodu. Třeba rajčata nebo okurka (a jiná zelenina s velkým množstvím vody), citrusy a exotické ovoce, ale i lilky a brambory. Ačkoliv na teple se začnou rychleji kazit, v chladu přicházejí o svou typickou chuť a aroma.

Do přihrádek nad zeleninu patří méně používané výrobky jako hořčice, konzervy, kompoty apod., ale také syrové maso, pokud možno v uzavřené nádobě (v opačném případě hrozí riziko kontaminace bakteriemi). Tato police je většinou nejchladnějším místem v lednici, s každou další přihrádkou bývá zhruba o stupeň tepleji (optimální teplota v lednici se pohybuje mezi 0-5°C, nanejvýš 8°C). Do polic nad maso patří mléčné výrobky (jogurty, sýry, máslo, mléko) a vejce, případně majonéza nebo kečup. Do dvířek ukládejte potraviny, které jsou baleny v lahvích a nevejdou se nastojato do přihrádek. Obecně platí, že v lednici by nemělo být příliš jídla najednou. Kupujte vždy takové množství, u kterého jste si jisti, že ho stihnete zkonzumovat včas. Zároveň s prázdnější lednicí umožníte uvnitř lepší cirkulaci vzduchu. A jedna rada na závěr: plísně jsou zdraví nebezpečné, takže všechny potraviny nakažené plísní patří bez milosti do odpadkového koše.

ADD YOUR COMMENT