Bylo nebylo bio

Nedá se přesně říci, kdy začala éra dnes již tak populárních bio výrobků. Lze totiž prohlásit, že jimi všechno začalo, v dřívějších dobách se do této kategorie dala zařadit úplně každá potravina a lidé jedli „bio“, aniž by si toho byli vědomi.

Teprve v průběhu minulého století se s rychlým rozvojem chemického průmyslu začala masivně využívat hnojiva a chemické preparáty s cílem zefektivnit zemědělství. A až v posledních desítkách let přicházejí někteří pěstitelé na to, že značka „bio“ může být chytrým lákadlem pro spotřebitele dbající na své zdraví, takže se do obchodů vracejí produkty, které se pyšní označením „chemicky neošetřeno“. Vypadá to, že pár korun navíc je ochotna zaplatit většina těch, kterým není vlastní zdraví lhostejné. Bohužel, takových lidí je stále menšina.
Nicméně v poslední době se objevují zprávy, že nakonec jejich snahy byly sice chvályhodné, ale tak trochu zbytečné. Na problematiku biopotravin se zaměřily vědecké týmy z Británie a došly k překvapivým závěrům, že možná nejde o takový zázrak. Daleko spíše se jedná o šikovný marketingový tah, který umožňuje obchodníkům prodávat bio výrobky za vyšší cenu.

Nakupujete také bio potraviny, nebo dáváte stále přednost "klasice"?

Nakupujete také bio potraviny, nebo dáváte stále přednost „klasice“?

Bio výrobek je označení pro takový, při jehož výrobě bylo dbáno na přírodu a životní prostředí, pochopitelně nedošlo k použití žádných chemických prostředků ani geneticky upravených surovin, v případě živočišných výrobků se počítá s tím, že zvíře bylo krmeno stejně kvalitní stravou a péče o něj byla na vysoké úrovni. To už samo o sobě vypadá velice nadějně, a jestliže je na výrobku uvedeno označení bio, je s největší pravděpodobností pravdivé.

V čem je tedy chyba? Britští vědci se domnívají, že chemické ošetřování (pochopitelně přiměřené) „běžných“ výrobků není překvapivě příliš na závadu, zejména díky relativně přísným kontrolám a odpovídajícím výzkumům, které se potenciální škodlivostí zabývaly. Ve srovnání s bio výrobky v žádném případě neobsahují méně vitaminů, minerálů ani stopových prvků a jejich nutriční hodnota je zcela totožná. Případný vyšší obsah antioxidantů v bio potravinách je zanedbatelný (jednou z mála potravin, u které byla prokázána vyšší kvalita v případě bio výrobku, bylo mléko).
Z toho vyplývá jediné: kupováním biopotravin nepomůžeme primárně sami sobě, ale podpoříme poctivé a tradiční zemědělce a pomůžeme chránit přírodu. I to může být důvodem, proč při nákupu dát přednost bio potravinám – záleží však na tom, o co jde nám osobně, a co klademe na přední příčky žebříčku hodnot. A neměli bychom zapomínat také na to, že předchozí řádky automaticky neřadí „obyčejné“ potraviny na stejnou úroveň. I mezi nimi najdeme velice levné a nezdravé výrobky, u kterých není pochyb o tom, že množství chemických přísad skutečně zdraví škodí.

ADD YOUR COMMENT